logo
Menu

Röntgenfoto's bij de tandarts

Röntgenonderzoek

Röntgenfoto's zijn in de tandheelkunde onontbeerlijke bron van informatie bij het stellen van een juiste diagnose. In onze praktijk kunnen de volgende röntgenopnamen gemaakt worden:

Bite-wing

Ontleent zijn naam aan het feit dat de patiënt oorspronkelijk met de kiezen moest dichtbijten (bite) op een papieren vleugeltje (wing) dat op of om de foto geplaatst was. Doorgaans worden er eens in de 2-3 jaar worden twee "bitewings", gemaakt. Op deze  foto's zijn alleen de kroongebieden van de kiezen zichtbaar. Hierop is controle mogelijk van: de contactvlakken op tandbederf en de staat van oude vullingen en  kronen. Tevens is ook de staat van het parodontium hierop beoordeelbaar met als doel om mogelijk verval hiervan vroegtijdig te kunnen diagnosticeren.

OPT

Bij deze opname (waarbij een apparaat om het hoofd heen draait) is het volledige gebit zichtbaar en een deel van de schedel. Ook de wortelpunten zijn zichtbaar. Deze opname is zeer geschikt om een globaal totaal overzicht van het gebit te krijgen. Het is een belangrijke diagnostisch middel voor wortelpunt ontstekingen en verstandskiesproblematiek. Afhankelijk van het gebit wordt deze opname eens in de 2-4 jaar gemaakt.

Solo-foto's

Waar nodig worden ook solo-foto's ( van zowel de kroon als de wortel) gemaakt om op detail niveau, het element en het ophangapparaat te controleren op ontstekingen, cysten, wortelresten en andere afwijkingen.