logo
Menu

Veelgestelde vragen over wortelkanaalbehandelingen

De kanaalbehandeling is net bij mij afgemaakt en nu de verdoving is uitgewerkt heb ik weer een beetje last. Hoelang zal dit over het algemeen gaan duren?

De tandarts heeft nu de wortelkanalen tot (bijna) aan de wortelpunt gereinigd, ontsmet en opgevuld. Door het intensieve schoonmaken, ontsmetten en door het (door)persen van het vulmateriaal kan de omgeving van de wortelpunt tijdelijk geïrriteerd zijn geraakt. Dit komt vaker voor en zal over het algemeen 2 tot 3 dagen klachten kunnen geven.

In enkele gevallen kan het enkele weken duren voordat de klachten verdwijnen; mochten de klachten langer aanhouden dan is het verstandig om uw tandarts te raadplegen. Bij ernstige klachten kunt u eerst een paar dagen een eenvoudige pijnstiller gebruiken.


Doordat ik zeer veel last van een kies had, is bij mij een wortelkanaalbehandeling gestart. Helaas heb ik nu drie dagen later andere pijn..je kunt het vergelijken met het gevoel alsof je uren achter elkaar heb zitten tanden knarsen...ik kan er ook absoluut niet op kauwen.

Bij de start van een wortelkanaalbehandeling wordt de tandzenuw (indien nog aanwezig) verwijderd, de kanalen schoongemaakt en meestal tijdelijk opgevuld, zodat een andere zitting de behandeling definitief afgemaakt kan worden.

Restjes zenuw, ontstekingsweefsel of achtergebleven bacteriën kunnen aanleiding geven tot napijn, meestal het hevigst tijdens de eerste twee dagen, maar dit kan helaas ook wat langer duren. Dit kan een zeurende pijn zijn, maar ook verhevigen of pas optreden bij (kauw)druk. Wanneer de kanalen nog niet helemaal schoon zijn of de situatie waarbij er een ontsteking rond de wortelpunt aanwezig is die een hoge druk opbouwt in de kanalen, kan het opnieuw openen, schoonmaken en spoelen helpen! In de meeste situaties is het vaak toch een kwestie van tijd en zullen de klachten vanzelf afnemen.


Toen ik een dik gezicht kreeg bleek ik een dode kies te hebben, de tandarts heeft toen een wortelkanaalbehandeling gestart. Maar nu enkele dagen later heb ik weer veel pijn, de kies voelt hoger aan en ik heb opnieuw een dik gezicht! Naast de kies zit een zwelling die veel pijn doet als erop gedrukt wordt. Ik ga morgen mijn tandarts bellen, want kan er aan de hand zijn?

Bacteriën in het wortelkanaal hebben waarschijnlijk bij u een ontsteking veroorzaakt. De tandarts heeft bij de start van de wortelkanaalbehandeling een opening naar de wortelkanalen gemaakt en deze met een ontsmettende chlooroplossing gereinigd en de kies afgesloten met een tijdelijke vulling, waarna de behandeling op een later tijdstip afgemaakt zou worden.

Helaas vlamt de ontsteking nu weer op en is ook de zwelling weer terug. De tandarts zou opnieuw de kanalen kunnen openen, zodat de door de ontsteking verhoogde druk kan ontsnappen en de kanalen tevens weer ontsmet kunnen worden. In sommige gevallen zal ook antibiotica voorgeschreven kunnen worden.

Soms kan de zwelling ook gevuld zijn met pus, wat op een abces wijst. Door de pus naar buiten te laten ontsnappen (draineren) via de wortelpunt en het wortelkanaal of door het maken van een sneetje (en drain) in het tandvlees, kunnen de (pijn)klachten ook snel verminderen.


De huisarts vertelde me dat ik een kaakholte ontsteking heb, maar ik heb ook last van mijn kiezen boven...komt dit vaker voor?

Er bevinden zich een aantal holtes in het hoofdgebied. De bekendste is waarschijnlijk de voorhoofdsholte, maar ook in de bovenkaak bevindt zich links en rechts een holte, nl. de kaakbijholte (sinus maxillaris). Deze holte is bekleed met slijmvlies en staat in verbinding met de neusholte. De kaakbijholte ligt boven de wortels van de (kleine) kiezen in de bovenkaak en begint ongeveer onder het jukbeen.

Er is sprake van een kaakbijholte ontsteking (sinusitis) als het slijmvlies van deze holte ontstoken raakt, meestal ontstaat dit uit een verkoudheid. De wortelpunten en de zenuwen die de kiezen van gevoel voorzien bevinden zich vlak onder de kaakbijholte.
Bij een ontsteking van de kaakbijholte kunnen ook de kiezen gevoeliger worden, dit gebeurt mn. als de kies verder wordt ingedrukt (kauwkrachten), maar gevoeligheid bij koude en warmte komt ook voor.

Kaakbijholte ontsteking voortkomend uit verkoudheid treedt meestal zowel links als rechts op. Een ontsteking aan de wortelpunt van een kies kan echter ook het slijmvlies van een bijholte infecteren en zodoende een bijholte ontsteking veroorzaken.


Ik lees op deze site dat een wortelkanaalbehandeling soms wel een uur kan duren, mijn tandarts was in vijf minuten klaar. Hoe kan dat?

De behandelduur van een wortelkanaalbehandeling kan uiteenlopen. Een kies met vier kanalen zal veel meer tijd kosten dan een voortand met 1 kanaal, tevens kunnen complicerende factoren als o.a. nauwe en/of kromme kanalen de behandeling langer maken.

Mogelijk is bij u ook alleen maar de wortelkanaalbehandeling gestart. De tandarts heeft een opening naar de kanalen gemaakt en de zenuw m.b.v. vijltjes verwijderd, de kanalen gespoeld en de tand/kies met een tijdelijke vulling afgesloten. De wortelkanaalbehandeling zal dan op een later tijdstip worden afgemaakt; deze zitting zal waarschijnlijk ook meer tijd in beslag nemen.


Hoelang duurt het voordat je op de röntgenfoto kan zien dat de ontsteking verdwenen is?

Voordat de eerste tekenen van herstel van het bot rond de wortelpunten te zien is op een röntgenfoto zal over het algemeen minstens zes maanden gewacht moeten worden. Het kan zelfs enkele jaren duren voordat een volledig herstel te zien is op de röntgenfoto. De mogelijk aanwezige klachten verdwijnen gelukkig veel sneller, over het algemeen binnen enkele weken.


Ik wil graag weten of een zenuw ook al dood kan zijn zonder dat er een zenuwbehandeling of wortelbehandeling in heeft plaatsgevonden?

Bij de start van de kanaalbehandeling wordt het levende deel (pulpa) verwijderd, dit wordt door veel mensen de tand/kies 'doodmaken' genoemd. Het is echter ook mogelijk dat de zenuw zelf afsterft, bijvoorbeeld door tandbederf of een diepe vulling of een klap/ongeval, dit kan jaren onopgemerkt blijven. Over het algemeen zal de tand/kies kunnen verkleuren en zal er een ontsteking aan de wortelpunt ontstaan.


Bij de wortelkanaalbehandeling is tijdens het schoonmaken van een van de wortelkanalen een vijltje afgebroken en achtergebleven. Volgens de tandarts hoeft dit stukje naald niet verwijderd te worden, het is van titanium en kan geen kwaad. Mijn vraag is: gebeurt dit wel vaker en is dit inderdaad ongevaarlijk?

Een afgebroken vijl tijdens een wortelkanaalbehandeling is helaas een vaker voorkomende complicatie. Met de vijltjes worden de kanalen breder gemaakt zodat deze goed gespoeld (ontsmet) en gevuld kunnen worden. Hoe krommer en hoe nauwer de kanalen zijn des te meer kans er bestaat dat de vijltjes kunnen breken. Mocht er een stuk van het vijltje achterblijven in het wortelkanaal dan levert dat doorgaans geen problemen  op. Wel is het van belang deze tand of kies goed onder controle te houden.

Het e.e.a. is afhankelijk van waar de vijl gelokaliseerd is en de fase waarin het schoonmaak proces zich bevond. Uw tandarts kan het doorgaans goed beoordelen. In sommige gevallen kan een apex behandeling bij de kaakchirurg of een behandeling bij de endodontist (specialist in zenuwbehandelingen) noodzakelijk zijn.


De noodvulling die was aangebracht na de start van een kanaalbehandeling is eruit gevallen. Moet ik nu mijn tandarts bellen?

De tijdelijke vulling waarmee een tand/kies wordt afgesloten na o.a. de start van een kanaalbehandeling kan van een zacht materiaal zijn (cavit). Hierdoor kan het ook lijken dat de vulling eruit gevallen is, terwijl alleen het bovenste laagje verdwenen is. Mocht de vulling echter toch volledig verloren zijn, dan is het verstandig om contact met uw tandarts op te nemen. De toegang tot de wortelkanalen is dan open en de bacteriën uit de mondholte hebben vrij baan. De tandarts zal over het algemeen de kanalen ontsmetten en een nieuwe tijdelijke vulling aanbrengen.